luni, 19 noiembrie 2012

Innovating through life... First steps



Revenind din nou la compania HP si gandindu-ne la universul creat de aceasta, primul lucru care ne vine in minte este un laptop. Daca puneam aceasta problema acum 10 ani, raspunsul era un computer personal (PC - sigur va amintiti de vechile noastre unitati desktop).


 Feeling nostalgic alredy?


Si spun vechile, nu pentru faptul ca aceasta tehnologie a fost „retrogradata” si uitata undeva intr-un sertar; este la fel de competenta si astazi, insa noile tendinte si inovatia tehnologica au determinat aparitia noilor generatii de computere, care pun accent pe portabilitate, pe o autonomie proprie si performanta. De altfel, cuvintele cheie ale acestui secol sunt performanta si eficienta. Generatia actuala de calculatoare este reprezentata de  tehnologii cu totul diferite de perspectivele existente in anii '60, astazi cele mai cautate produse fiind laptopuri, ultrabookuri sau tablete.


Insa primele produse HP se pierd cumva in negura timpului si sunt straine pentru multi dintre noi. Asa ca va propun o scurta incursiune in lumea formelor HP si a inovarii rapide. 
Dupa cum am precizat si in postarile anterioare, compania HP a intrat pe piata cu o serie de oscialtoare care au reprezentat produse de referinta pana in anii '68 cand a fost lansat primul calculator, modelul 9100.


Cred ca multi se intreaba cum era posibila utilizarea unor astfel de calculatoare sau le vad ca avand o interfata total neprietenoasa, insa la acea vreme produse de acest gen reprezentau tehnologie, performanta si eficienta. Putand fi comparat mai degraba cu un calculator stiintifc actual, modelul 9100 reprezenta o adevarata inovatie, lucru evidentiat si de prezentarea oficiala a produsului:
„Free yourself from the tedium of engineering and scientific calculations. Concentrate on results, not how to get them. Focus your efforts on ideas. Put answers just a touch away with the new hp computing calculator!”


Au urmat numeroase astfel de produse, de diferite dimensiunui, forme si performanta. Zece ani mai tarziu interfata stiintifica este inlocuita de tastatura de astazi, aparand seria HP 80. Dotat cu un monitor destul de mic, HP 85 a reprezentat primul PC realizat de HP.



Seria HP 80 pune astfel bazele urmatoarelor generatii de computere personale, care nu au intarziat sa apara. Despre aceste generatii si modelele de referinta va voi vorbi in viitoarea postare, sperand sa va surprind din nou cu cateva aspecte legate de tehnologii intens utilizate astazi, insa existand din anii '80.

Pana atunci va pot spune doar ca istoria aceste companii si a produselor sale este una deosebit de interesanta si demna de stiut intr-o societate informationala, in care computerul sta la baza tuturor proceselor de zi cu zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu