vineri, 14 decembrie 2012

It was once written...


Oamenii mari dar in acelas timp resonsabili, cei care au facut ceva cu adevarat morabil in viata lor, vor lasa generatiilor viitoare o dovada a muncii acestora, un lucru care sa-i inspire, ceva care se va concretiza desigur intr-o carte.


Cred ca deja v-ati dat seama despre ce voi vorbi in continuare. "The HP Way" este carte pe care David Packard, unul din cofondatorii companiei HP, a publicat-o in anul 1995, pentru a impartasi tuturor experienta sa alaturi de Bill si de compania HP. Catea reprezinta o poveste minunata, ce urmareste cele mai importante etape referitoare la geneza companiei HP. 

Trecand de la o scurta biografie a lui Dave, la studiile in cadrul Universitatii Stanford, cartea descrie pas cu pas prietenia dintre cei doi, transformarea garajului intr-un mediu de lucru dar si transformarea unui mic parteneriat intr-o adevarata corporatie. Cu toate ca da impresia unei carti de pur business, autorul a reusit sa surprinda partea "soft" a acestor etape din evolutia HP. 



Cu alte cuvinte, cartea surprinde valorile in care cei doi credeau si pe care le-au transformat in instrumenet de management, in norme culturale, in strategii organizatorice. Mai mult, ele nu sunt prezentate ca un set de reguli ce trebuie aplicat in cadrul oricarei firme, ci sunt interpretate prin puterea exemplului, prin imaginea unei societati "vizionare".


De asemenea, autorul doreste sa scoata in evidenta importanta oamenilor, a libertatii si a increderii ce trebuie acordata oricarui om in realizarea unui obiectiv. Doar in acest mod se poate ajunge la crestere si doar in acest mod se poate castiga respectul celor din jur.

Cartea surprinde in esenta minunata calatorie a celor doi in indeplinirea unui vis, iar acest vis nu tine de elemente de ordin financiar, ci de ordin sentimental: visul de a avea o companie "impreuna".

In anul 2006 cartea a fost din nou lansata si asta datorita impactului extrem de pozitiv pe care versiunea anterioara a avut-o asupra publicului. Sub atenta coordonare a fiului lui David si a scriitorului de literatura economica Jim Collins, noua editie a reprezentat un adevarat succes, ajungand imediat un best seller national, dar si international. 

Asa ca, daca aveti chef de o lectura buna, de unde puteti afla informatii pretioase despre compania HP puteti comanda cartea de pe amazon (http://www.amazon.com/HP-Way-Hewlett-Business-Essentials/dp/0060845791), cartea reprezinta o referinta pentru orice biblioteca. Mai mult, cartea contine si poze cu David din copilarie, poze care trezesc un anume sentiment cand le privesti, deoarece privesti un tanar prin intermediul unei companii "vizionare".








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu