vineri, 7 decembrie 2012

CTRL+ALT+DELETE?

Decembrie... anul 2012 aproape ca a trecut pe langa noi, iar 2013 se intrezareste deja la orizont. In afara de cadouri si gandurile bune de sarbatori, nu ne mai ramane decat sa facem un "bilant" despre ce a fost si o "strategie" despre ce va fi. Trecand de la viitor la trecut si de latura personala la dimensiunea economica, situatia anterioara nu a fost foarte roz. Cu cativa ani de austeritate la activ, prea populara criza economica inca se mai resimte, iar efectele ei sunt in plina desfasurare. De altfel, acest lucru nici nu este greu de observat, agentii economici inregistreaza pierderi, unii chiar dispar, pietele de consum pierd teren, iar clientii sunt din ce in ce mai dificili.



Mai mult, acest fenomen nu a ocolit nici cele mai stabile economii mondiale precum Statele Unite sau China. Marile corporatii au avut si ele de suferit, insa in astfel de momente putem vorbi cu adevarat de inovatie, diferentiere si avantaj competitiv. Astfel, nu se poate explica faptul cum unele companii au rezistat aproape neclintite in timp ce adevarati giganti se prabuseau in jurul lor. 


Si in acest caz, voi aduce din nou in prim-plan compania HP. Multi ar putea spune ca industria IT a avut destul de suferit in aceasta perioada, ca investitiile in cercetare-dezvoltare au fost minime datorita unor profituri si mai mici. Insa, in urma unei analize foarte simple a catorva cifre,  putem spune ca situatia a fost exact invers. 

Peste un miliard de clienti din peste 170 de tari, peste 300 000 de angajati, un renume mondial greu de egalat: unul din doua servere din lume sunt marca HP. Acesta este profilul sumar dar deosebit de competitiv al companiei HP, companie care a reusit "sa-si mentina capul sus" in acesta perioada destul de dificila. 

Iar, dupa 4 ani de supravietuire intr-o economie in colaps, cifrele anuale sunt un pic mai mici decat cele previzionate. In conditii normale, o eroare de cateva procente in minus ar putea avea un impact deosebit de negativ pentru o companie de o asemenea amploare, insa  luand in considerare conditiile actuale de piata, HP isi mentine standardele.

Astfel, stau si ma intreb cate companii au ales "sa apese" CTRL+ALT+DELETE in loc sa gaseasca o solutie viabila, care sa le garanteze succesul... sau cel putin supravietuirea in astfel de situatii. Cu alte cuvinte, parafrazand un articol despre HP de mult citit, dar al carui nume mi s-a parut extraordinar de interesant, "In vremuri de  CTRL+ALT+DELETE, HP tine apasat pe tasta 1!". 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu